+30-6987-128554

Αναβρυτή, Μυστράς, Λακωνία 23100, Ελλάδα

Menu

Αναβρυτή

Η όμορφη Αναβρυτή, στην αγκαλιά του Ταΰγετο. Ηρεμία και ξεκούραση στην φύση..

Η Αναβρυτή αποτελεί ένα ορεινό οικισμό στην επαρχία του νομού Λακωνίας. Ο οικισμός αυτός απλώνεται σε υψόμετρο 780 έως 920 μέτρα και βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου. Για να φτάσει κανείς στην Αναβρυτή θα διασχίσει τον οφιοειδή δρόμο πάνω στο βουνό με συνοδό την μοναδική θέα της Σπάρτης που βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων.

Το χωριό ήκμασε χάρη στις βιοτεχνικές και εμπορικές δραστηριότητες των κατοίκων του οι οποίοι ασχολούνταν με την βυρσοδεψία, την κτηνοτροφία αλλά και την υφαντουργία. Μάλιστα οι ίδιοι οι κάτοικοι του χωριού φρόντισαν με προσωπική και συνεργατική μεταξύ τους εργασία να ανοίξουν τον δρόμο που σήμερα οδηγεί στο πανέμορφο και ήρεμο χωριό της Αναβρυτής.

Έως το 1955 η μόνη πρόσβαση που υπήρχε στον οικισμό ήταν από μονοπάτια τα οποία μπορεί κάποιος να επισκεφτεί και να περπατήσει έως σήμερα. Δυστυχώς όμως με την διάνοιξη του δρόμου μεγάλο μέρος του πληθυσμού του χωριού έφυγε στο εξωτερικό δημιουργώντας μάλιστα τον πρώτο ελληνικό σύλλογο στην αμερικανική ήπειρο, τον Σύλλογο Βρυσεατών Αναβρυτής Νέας Υόρκης.
Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων θα συναντήσει κανείς την Ιερά Μονή της Φανερωμένης η οποία παλαιότερα είχε 18 μοναχούς, ωστόσο τώρα λειτουργεί μόλις με έναν. Ακόμα υπάρχει πλήθος εκκλησιών των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, σε διαφορετικά μέρη του χωριού ακόμα και μέσα στο δάσος που προσφέρουν μοναδική θέα προς την Αναβρυτή αλλά και την πεδιάδα της Σπάρτης. Στο μοναδικό σχολείο του χωριού στεγάζεται το Βοτανολογικό, Γεωλογικό και Λαογραφικό Μουσείο, με πλήθος φυτών και πετρωμάτων που υπάρχουν στον Ταΰγετο αλλά και αντικειμένων από την καθημερινή ζωή και ενασχόληση των κατοίκων.

Η Αναβρυτή αποτελεί κέντρο όπου ξεκινά πληθώρα μονοπατιών προς όλο τον Ταΰγετο. Σημαντικά μεγάλος αριθμός ορειβατών περνούν κάθε χρόνο κυρίως από το γνωστό μονοπάτι Ε4 που ξεκινά από τα Πυρηναία και καταλήγει στην Κύπρο περνώντας ένα σημαντικό και όμορφο κομμάτι από τον Ταΰγετο. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο η Αναβρυτή έχει γίνει η βάση για οποιαδήποτε απόδραση στο βουνό.